ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy (Hayes, Wilson & Strosahl).

  • Het is een vorm van therapie waarbij het leren accepteren van je, soms onverklaarde, klachten centraal staat.
  • Het is een wetenschappelijk onderbouwde methode, die bewezen effectief is.

Veel mensen worstelen met emoties, gedachten of lichamelijke klachten,  die ze liever niet willen hebben. Niemand wil pijn, verdriet, somberheid, negatieve gedachten, angst, zelfkritiek of onzekerheid in zijn leven. Hoe meer we ertegen strijden hoe meer we moeten beseffen dat gevoelens, gedachtes en pijn er gewoon zijn.

ACT helpt je om dit zinloze gevecht waar mogelijk te stoppen. Zo ontstaat er ruimte en aandacht voor datgene wat je echt belangrijk vindt in je leven (commitment). De kern van ACT is de gedachtegang dat het vechten tegen onvermijdelijke omstandigheden uiteindelijk ten koste gaat van een vitaal en waardevol leven.

ACT richt zich dus niet op het oplossen of verminderen van klachten, maar op meer psychologische flexibiliteit en mentale veerkracht om ermee om te kunnen gaan. De invloed die psychische pijn heeft op je leven verandert hierdoor.

Doordat ACT niet direct op de klachten zelf werkt, maar je op een andere manier leert denken, is deze behandeling eigenlijk voor bijna iedereen helpend.

ACT is dus breed toepasbaar bij bijvoorbeeld angstklachten, milde tot matige depressie, SOLK (onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten), chronische aandoeningen en ook bij volwassenen met ASS.


“ACT leert je om een zachtaardige houding aan te nemen ten opzichte van alles wat je denkt, voelt en ervaart, terwijl je op weg bent je doelen en dromen te verwezenlijken.” Gijs Jansen.